Wonden vormen een ideale omgeving voor bacteriegroei en kunnen het ontbindingsproces versnellen. Het is essentieel om wonden zorgvuldig te verzorgen bij een overledene. Dit helpt om een zorgeloze opbaring te realiseren. Door wonden met de nodige aandacht en zorg te behandelen, proberen wij het lichaam van de overledene er zo natuurlijk en vredig mogelijk uit te laten zien. Een vredige opbaring kan het rouwproces voor de nabestaanden vergemakkelijken.

Het proces van wondverzorging omvat het reinigen, desinfecteren, sluiten en afwerken van wonden. Door deze stappen met toewijding en precisie uit te voeren, streven we ernaar om het uiterlijk van de overledene te behouden en eventuele ongemakken tijdens de opbaring te voorkomen.

 

Stappen in het proces

Reiniging

  • Reiniging van wonden gebeurd voornamelijk met water. Wij kiezen bewust niet voor het gebruik van zeep houdende middelen omdat deze middelen ervoor zorgen dat huid sneller uitdroogd. 

Desinfectie

  • Wonden worden behandeld met een antiseptische oplossing om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. 
  • Doorligplekken worden na het desinfecteren ook behandeld met balsemgel, zodat de wond uitdroogd.

Wondsluiting

  • Om te voorkomen dat de wond toch gaat lekken tijdens de opbaring, wordt absorptiepoeder in de wond gestrooid en wordt de wond gevuld met watten.
  • Afhankelijk van de grootte en ernst van de wond, wordt er een keuze gemaakt tussen lijmen of hechten. 
  • Wonden die in het zicht liggen, worden onderhuids gehecht zodat het minder goed zichtbaar is tijdens de opbaring.

Afwerking

  • Na het sluiten worden de wonden bedekt met pleisters of verband. 
  • Wonden in het gelaat kunnen eventueel cosmetisch worden vervaagd. 

 

Wondverzorging is belangrijke voor een vredige opbaring


Waarom is wondverzorging belangrijk?

Vertraagd ontbinding: Wonden vormen een ideale bron voor bacteriegroei, wat de ontbinding van het lichaam versnelt. Door goede wondverzorging kan deze ontbinding worden vertraagd en kan het lichaam tot aan de uitvaart toonbaar blijven.

Voorkomen van lekkage: Het niet behandelen van wonden kan complicaties geven tijdens de opbaring. Bloed en andere lichaamsvloeistoffen kunnen via de wond het lichaam verlaten. Dit kan leiden tot ongewenste lekkage. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat wonden goed worden verzorgd en afgedekt voordat het lichaam wordt opgebaard. 

Verbeterde hygiëne: Een goede wondverzorging bij overledene voorkomt niet alleen ongewenste geuren, maar vermindert ook het risico op verspreiding van bacteriën. Dit is vooral belangrijk tijdens de opbaring, wanneer familie en vrienden de overledene bezoeken.

Wondverzorging draagt bij aan een hygiënische opbaring


Overige diensten